7 is not silent

7 is FRANZA

6/4/12

masalah yg berlaku akibat teknologi yang hebat!


"How many times we see a group of people in 4,5 people hanging out but some (if not all) of them will be busy caressing their smartphones or intelligent gadgets? When you are in a train standing next to a lone stranger, are you sensible and brave enough to start a conversation? It's a common sight to see people in a waiting situation choose to shut their mouth and put earphones into their ears and sail into their own comfortable world. " " We lost the most basic and ancient pleasure we can have in our life- talking"


ok, actually aku terasa sangat2x la kan. biasala zaman skrang ni. kalo nak klua tu wajib nak bawak gadget. memane la. smpai pegi majlis org meninggal pon siap nak upd8 statement fb, twitter. situation cmni macam tak hormat orang sekeliling kan. conversation antara family pun agak kurang mesra kerana ada nya teknologi yang canggeh. yela kan. bole tengok la skarang. budak umur 5,6,7 ke atas dah ade ipad, tablet. benda macam ni la akan terjadinya kurang kemesraan antara hubungan orang sekeliling. sebab dok tengah bes je layan benda tu kan. bagai dalam satu dunia asing je. cenggitu la cite nya. 

teknologi hebat ni memang la ada yang baik nya. kite buat kerje pon tak la ambil masa sangat kan. tengah dok tunggu bas pon dapat accsess internet nak kan maklumat. tapi, ade segelintir individu juga yang guna benda ni tak ekot mase yang sesuai. nak kluar lepak dengan member pon usung je gadget ke hulu hilir. baik tak yah lepak. pegi lepak dengan gadget dekat rumah lagi bagus. same je rasa ya. hahaha. actuallu, aku buat benda yang sama jugak. tapi, bila d fikirkan balik, tak de rasa bes lepak kalau korang asyik menatap gadget je. pandangan aku la, nak lepak. tak yah sebok layan gadget. tak yah bawak la. simpan je kat rumah. dekat rumah nanti la kita balun je. ye kan? hehehe :D